مطالب علمی

خوش شانسی مارمولک ها !
اغلب اوقات مارمولک ها دمشان را در حاال فرار از شکارچیان از دست می دهند . دم کنده شده تکان می خورد و شکارچی را گول می زند انگار که دم مارمولک زنده است .
مارمولک های دم بریده پس از مدتی دم از جنس غضروف در می آورند .
برای باز سازی دم مقدار زیادی انرژی باید صرف شود و هم چنان که مارمولک پیر تر می شود ؛ دم آن ها رنگارنگی کم تری پیدا کرده و برای شکارچیان جذابیت کم تری دارد .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
چرا بوی بدن انسان ها با هم فرق دارد؟

بوی بدن انسان ها مثل اثر انگشت منحصر به فرد است و برای تشخیص هویت به کار میرود......

دانشمندان میگویند با بررسی بوی بدن هر فرد می توان به هویت او پی برد .
به گفته ی دانشمندان حتی رژیم غذایی هم بوی بدن فرد را تغییر نمیدهد و از بوی بدن افراد میتوان برای تعیین هویت آنان در بررسی های جنایی بهره گرفت .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
عقرب ها چگونه تنفس می کنند؟

فناوری مدرن میکروسکپی با فراهم کردن امکان مشاهده ی خصوصیات ریخت شناسی ناپیدای عقرب ها ، بـینـش جدیدی نسبت به روابط تکاملی این جانداران برای دانشمندان رقم میزند . دانشمندان به کمک این فناوری توانستند نگاه نزدیکی به پیکره ی زوائد مویی شکل روی کفه های ورقه ورقه ی جاندار داشته باشند و تصویر جدیدی از ساختار سامانه ی تنفسی عقرب ارائه کنند . محققان با نفوذ به سامانه ی تنفسی عقرب که به دلیل شباهت آن با ورقه های تا خورده ی کتاب به (شش کتابی) معروف است ، موفق به دستیابی اطلاعات توارثی با ارزشی شده اند که بـینـش جدیدی به روابط تکاملی ، میان عقرب ها می بخشد . به اعتقاد دانشمندان ساختار شش کتابی ها برای بعضی از عنکبوتیان از جمله تمامی عقرب ها ، اکثر عنکبوت ها و عقرب های شلاقی امکان تنفس هوا را فراهم میکند و شناخت بیشتر ریخت شناسی این عضو ، اطلاعات زیادی درباره ی تبارشناسی این گونه های جانوری به دانشمندان ارائه میکند .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
جوجه ی پرندگان چگونه آواز خواندن می آموزند؟

مطالعات جدید نشان میدهد ؛ جوجه های پرندگان هنگامی که در خواب به سر میبرند با مرور آواز در ذهن خود میتوانند آن را بیاموزند سیگنال های ضبط شده توسط محققان دانشگاه شیکاگو از مغز ده ها پرنده بیانگر این نکته است که مغز این جانداران در ارتباط با آوازی که روز گذشته آن را شنیده اند فعالیت شدیدی از خود به نمایش میگذارد . تاثیر خواب به شکل گیری حافظه امری است که از گذشته به اثبات رسیده اما اطلاعات جدید از این لحاظ با ارزش هستند که توانسته اند اولین تغیرات مغزی را در پرندگان و در ارتباط با اولین لحظه های شکل گیری حافظه به ثبت برسانند . آزمایش ها نشان میدهد که جوجه های پرندگان پس از اتمام زمان استراحت نسبت به روز گذشته در ارائه ی آواز خود پیشرفت کرده اند که این پدیده فعالیت مغزی آن ها را در ارتباط با آواز شنیده شده تایید میکند به این معنی که یاد گیری جوجه های پرندگان در طول روز از خود پیشرفت فراوانی نشان نداده و با گذشت یک روز دچار تغیییر میشود . محققان این تغییرات را در فعالییت های مغزی پرندگان با استفاده از قرار دادن الکترودی بسیار کوچک در میان سلول های مغز به ثبت رسانده و مشاهده کردند که این فعالیت ها شب هنگام به صورتی انفجاری افزایش میابند . مغز پرندگان هنگام شب آواز های شنیده شده را شناسایی کرده و سپس به صورت اطلاعاتی جداگانه رمز گذاری میکند و این فرآیند در میان پرندگان مختلف متفاوت است . نکته ی قابل توجه در این مطالعات این است که فرآیند یاد گیری پرندگان پس از شنیدن صدای آواز خودشان تسهیل شده و انفجار فعالیت های مغزی در ذهنشان ناپدید میشود .


محققان بر این باورند که بسیاری از جانداران از جمله انسان از این شیوه به یادگیری و تشکیل حافظه ی بلند مدت خود میپردازند و به همین دلیل افزایش دامنه ی مطالعات در این زمینه میتواند قسمت هایی از اسرار حافظه ی انسانی را نیز آشکار کند .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
انگور،ضعف بدن را کاهش میدهد.

پزشکان متخصص تغذیه معتقدند؛انگور میوه ای سرشار از پتاسیم و مقادیری منیزیم ؛ کلسیم؛آهن ؛ فسفر ؛ آلبومین و ویتامین های ( A و B و C ) است که ضعف بدن را سریع کاهش میدهد .
به گفته ی آنان هر شخص در روز باید انگور میل کند ، زیرا میوه ای ضد عفونی کننده نیز می باشد و همچنین برای در درمان بیماری هایی مثل یبوست ، عوارض روماتیسم ، کم خونی و حتی سرطان نیز سودمند است .
وقتی انگور میل میکنید پس از آن آب سرد ننوشید یا میوه های خشک مثل برگه ی هلو و غیره را با انگور و آب میل نکنید زیرا دچار دل درد میشوید .
یکی از خواص انگور،صاف کننده و ( مولد خون بودن ) آن است .  انگور قند خون را هم تنظیم میکند . به علاوه انگور قرمز برای تصفیه ی خون و خون سازی هم بهتر است .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
کشف تالار رقص دایناسور ها.

دانشمندان مجموعه ای شگفت انگیز از رد پاهای دایناسور ها را در مرز ایالات آریزونا ـ اوتا در آمریکا شناسایی کردند . این محل در میان مظهر ملی ( صخره های ورمیلیون ) است . تعداد این رد پاها به قدری زیاد است ( بیش از یک هزار رد پا )  که زمین شناسان ؛ این منطقه را تالار رقص دایناسور ها نامگذاری کرده اند . قدمت این رد پاها حدود ۱۹۰ میلیون سال تخمین زده شده و به احتمال زیاد در این محل بیش از یک نوع دایناسور وجود داشته است . این محل حدود یک سوم هکتار مساحت دارد و نشان دهنده ی جاجایی دایناسور ها در در اطراف محلی است که احتمالا یک چاله ی آبی در اوایل دوره ی ژوراسیک بوده است .
در آن زمان ؛ جنوب و غرب آمریکا پوشیده از زمین های شنی در ابعاد بزرگتر از صحرای آفریقا بوده است .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
آیا میدانید سیب و گلابی نیز نفس میکشند؟

سیب و گلابی دارای لوله های هوایی هستند که به آن ها اجازه میدهد نفس بکشند و اگر در این تنفس خللی وارد شود ، میوه شروع به خراب شدن میکند . 
این گذرگاه های هوا،ساختار های میکروسکوپی کوچکی برای تامین اکسیژن هستند و در سلامت میوه،عناصر تعیین کننده ای به حساب می آیند .
محققان دانشگاه کاتولیک ( لوی ون ) بلژیک برای اولین بار این گذرگاه های هوا را مشاهده کردند و به این ترتیب فرضیه مبتنی بر وجود آنها را اثبات کردند .
این گذرگاه های هوا در سیب شبیه به فضاهای خالی نامنظمی میان سلول ها هستند حال آن که در گلابی ها،به کانال هایی ظریف و مرتبط با یکدیگر میمانند .
سیب و گلابی بعد از چیده شدن همچنان تنفس میکنند . برای سالم نگاه داشتن این میوه ها باید حداقل میزان لازم اکسیژن به همه ی سلول های آنهابرسد ، در غیر این صورت سلول های میوه رفته رفته میمیرند و در نتیجه داخل میوه شروع به قهوه ای شدن میکند و کیفیت آن افت میکند .
به همین دلیل است که میوه ها برای سالم ماندن باید در انبارهای خنک با میزان کنترل شده ی اکسیژن نگه داری شوند .
پیتر فربوون از دانشگاه لوی ون می گوید:هنوز روشن نیست که گذرگاه های هوا در میوه ها چگونه تکامل میابند و چرا سیب ها ساختار تو خالی دارند  اما گلابی ها دارای شبکه هایی از کانال های میکروسکوپی هستند ؟
با این حال نتیجه ی این تحقیق نشان میدهد که چرا گلابی ها در انبار تا این حد خراب شدنی هستند . به گفته ی او کانال های میکروسکوپی هوا در گلابی ها بسیار باریک و کوچک و میزان اکسیژنی که به هسته ی میوه میرسد بسیار محدود است و زمانی که سطح اکسیژن ، اندکی به زیر حد مطلوب میرسد ، سلول های گلابی از نفس می افتند .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
آیا میشود حیوانات منقرض شده را شبیه سازی کرد؟

دانشمندان ژاپنی از بدن موش هایی که شانزده سال منجمد شده بودند ، شبیه سازی کردند . تاکنون شبیه سازی ها با استفاده از سلول های اهدایی از بافت کبد و انتقال مولکول DNA  آنها به سلول های تخم گیرنده انجام می شده است .
کارشناسان پیش از این معتقد بودند که استفاده از سلول های منجمد برای این منظور غیر ممکن است ، چرا که فرایند انجماد به مولکول های DNA آسیب میرساند . اما دانشمندان ژاپنی که به تازگی موفق به انجام این کار شده اند ، اعلام کردند که با این روش می توان مخلوقات منقرض شده مانند ماموت ها را از بقایای یخ زده ی آنها دوباره ایجاد کرد .
از زمان شبیه سازی دالی ( گوسفندی که در سال 1996 به دنیا آمد )  تا کنون هر نمونه ی شبیه سازی شده ی موفق با روشی انجام شده که طی آن اسید نوکلئیک از سلول خارج و سپس یک سلول تخم خالی جاسازی میشود و فرایند تقسیم سلولی با کمک مواد شیمیایی یا الکتریسیته آغاز میشود اما در تحقیق اخیر با عملیاتی موفقیت آمیز و با استفاده از سلول های مغز موش هایی که در دمای منهای بیست درجه منجمد شده بودند ، نمونه ی شبیه سازی شده ی آن ها خلق شد .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
شیوه ی یافتن منابع غذایی توسط زنبور ها.

زنبور ها برای اطلاع هم گروه های خود از مکان منابع غذایی از رایحه ی گل ها استفاده میکنند .
به گفته ی محققان دانشگاه لندن ؛ برای بسیاری از حیوانات یافتن غذا بسیار زمان گیر و نا کار آمد خواهد بود . اما بعضی از جانداران مثل زنبور ها این مشکل را با مطلع کردن هم گروه های خود از مکان هایی که غذا به وفور یافت میشود حل کرده و آن ها را در عملیات جست و جوی غذا شرکت میدهند . زنبور های عسل با انجام پروازهای چرخشی به زنبور های دیگر آدرس و جهت منابع غذایی را نشان میدهند اما زنبورهای دیگر با استفاده از انتشار رایحه یا فرومون در کندو های زیستگاه خود ؛ زنبورهای دیگر را برای بیرون آمدن و جست و جو تشویق میکنند .
دانشمندان برای کشف چگونگی مسیریابی زنبورها رایحه ی گیاه آنیس و فرومون جمع آوری نیرو را با هم ترکیب کرده و در کندوی زنبورها منتشر کرده و سپس فعالیت های زنبورها را تحت نظر گرفتند . زنبورها زمانی که رایحه ی گیاهان آنیس توسط زنبوری دیگر به کندو آورده شد دریافتند که گل هایی با رایحه ی مشابه گیاه آنیس برای آن ها بسیار مفید بوده و برای یافتن آن گلها؛کندو را ترک کردند .
آن ها مشاهده کردند که زنبور های فعال ؛ هم گروه های خود را با حرکت هیجان زده در اطراف کندو؛ وزوز کردن و انتشار فرومون جمع آوری نیرو برای یافتن غذا تحریک میکنند . به این معنی که این زنبورها عطر گل هایی را که از آن ها تغذیه کرده اند با خود به کندو آورده و طعم آن ها را وارد عسل میکنند .
در این صورت زنبور های دیگر کندو را برای یافتن گل هایی با همان عطر و طعم ترک خواهند کرد .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
مورچه ها غذای شور را ترجیح میدهند!

بر خلاف باور های رایج مطالعات جدید نشان میدهد که مورچه ها نسبت به مواد غذایی نمک دار بیشتر از مواد شیرین از خود علاقه نشان میدهند .
تمام جانداران از حیوانات تا بشر برای حفاظت از اعصاب بدن و فعالیت های ماهیچه ای و تعدیل میزان آب بدن نیازمند مصرف مقدار معینی از نمک هستند .
با این وجود که مورچه ها معمولا برای تامین انرژی مورد نیاز خود به منابع شیرین هجوم می آورند اما مطالعات جدید نشان میدهد که این جانداران در شرایط مختلف طعم شوری را به شیرینی ترجیح میدهند .
این نتایج در باره ی مورچه های گیاه خوار بیشتر صادق بود زیرا مورچه های گوشت خوار نمک مورد نیاز بدن خود را از بدن شکار تامین میکنند .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
آیا میدانید گیاهان نیز هنگام بیماری گریه میکنند؟

گیاهان هنگام جراحت از طریق مواد شیمیایی که از ریشه ی آن ها متصاعد میشود ؛ درخواست کمک میکنند .
وقتی که گیاهی مورد هجوم عوامل بیماری زا مانند باکتری های مضر قرار میگیرند برگ های آن به ریشه پیغام میفرستند و در درخواست کمک میکنند تا ریشه اسیدی ترشح کند تا به کمک آن باکتری های سفید به کار گرفته شوند.
هارس بیس ؛ دانش یار علوم خاک وگیاه از دانشگاه دلاور گفت : گیاهان از آن چیزی که تصور میشود عاقل ترند ! مردم تصور میکنند که ریشه ی گیاهان در برابر حملات عوامل بیماری زا واکنشی ندارند ؛ در حالی که تحقیقات جدید نشان میدهد که گیاهان راه هایی برای درخواست کمک از محیط اطراف دارند .
گیاهان در این مواقع امواجی با طول موج بلند از برگ به ریشه ارسال میکنند و ریشه با تولید مواد آلی به این درخواست کمک پاسخ میدهد ( ایسنا )
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کشف راز سرعت کوسه ها.

محققان با بررسی ساختار پوست کوسه ها دریافتند که این جانداران با استفاده از حفره های موجود بر روی پوست خود میتوانند با سرعتی بالا شنا کرده و به راحتی و در همان سرعت تغییر مسیر بدهند .
مطالعات جدید نشان میدهد که کوسه ها برای افزایش سرعت حرکت در آب ؛ روی پوست خود حفره هایی ایجاد میکنند که شبیه به گودال هایی که روی توپ گلف قرار دارند میباشد که وجود همین حفره ها منجر به افزایش سرعت آن ها میشود .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
حسگر های درونی در مگس ها.

دانشمندان در تازه ترین بررسی های خود دریافته اندمگس ها به حسگر های گرمایی درونی مجهز هستند و از آن برای تنظیم دمای بدن خود با محیط اطراف استفاده میکنند .
نوعی مگس موسوم به کرم میوه از چهار نورون بزرگ حرارتی درمغزش برخوردار است .  که از آن به عنوان سیستم تنظیم کننده ی دما استفاده میکند .
دانشمندان دریافته اند ؛ این نورون ها تنها در دماهایی فعال میشوند که بالاتر از دمای مورد نظر و مطبوع مگس باشند
-------------------------------------------------------------------------------------------------------